Kako smo pričom pobijedili sram

U Kući od priča učimo kako se pisanjem priča opuštati, kako se humorom boriti protiv srama ili straha. Čitajući svoje tekstove prijateljima iz grupe, uviđamo kako nismo sami. Vježbamo suosjećati s drugima, davati savjete i biti podrška.

Školarci koji dolaze na program Ups! Upao sam u priču iz tjedna u tjedan susreću se s različitim kreativnim zadacima kojima je cilj potaknuti djecu na stvaranje. No pisanje priča nije jedino što nas u Kući od priča okuplja.

Pisati o svojim problemima i sramovima veliki je izazov za dijete. Znati se dobro našaliti na račun svojih muka zahtjeva hrabrost i razmišljanje izvan okvira. No takvo pisanje oslobađa. Takvo pisanje djecu uči kako olovka i papir zaista mogu poslužiti kao predivan ispušni ventil i kao podrška u teškim trenucima.

Pisanje priča nas oslobađa

U Kući od priča učimo upravo to. Kako se pisanjem priča opuštati, kako se humorom boriti protiv srama ili straha. Čitajući svoje tekstove prijateljima iz grupe, uviđamo kako nismo sami. Vježbamo suosjećati s drugima, davati savjete i biti podrška.

Za takvo, hrabro i otvoreno pisanje nedavno nas je osnažio i poznati Lastan kojemu djeca već više od 50 godina pišu pisma i traže savjete kako bi si olakšali probleme odrastanja i zaljubljivanja.

Podrška grupe daje nam vjetar u leđa

Nakon što smo pročitali nekoliko pisama, djeca su se odvažila napisati jedno takvo pisamce Lastanu, naravno anonimno uz izmišljeni nadimak. Nije bilo lako podijeliti svoj problem s drugima, ali podrška grupe bila je predivna pa je svatko odlučio biti iskren.

Nakon razgovora o tome kakve to osobine krase Lastana i koji je najbolji način za dati savjet nekome, djeca su ušla u Lastanove cipele i jedni drugima odgovorili na pitanja iz pisama.

Čitali smo pisma, na trenutke se crvenjeli, ali na samom kraju osjetili veliko olakšanje jer smo dobili zanimljive odgovore na svoje upite. Bili smo hrabri i pisali smo iz srca, a od toga nema ljepšeg.

Sva smo pisma, zajedno s našim sramovima i brigama, zgužvali i bacili u smeće te nazdravili čajem od šipka i keksima.

Dragi Lastane, hvala ti na pomoći!

Tvoji pisci iz Kuće od priča.

Jelena Pervan

primajte novosti o radionicama

Prijavi se na newsletter i primaj novosti o radionicama