Jelena Pervan

Ja sam Jelena, književnica za djecu ( ili kako me djeca od milja zovu piskinja) i voditeljica literarnih programa u Kući od priča.
Rođena sam u Splitu, 1992. godine, a živim i radim u Zagrebu. Po zanimanju sam novinarka, a zanat sam, nakon Fakulteta političkih znanosti, brusila u časopisima za djecu Prvi izbor, Radost, Moj Planet i Smib te na obiteljskom portalu Klinfo.hr baveći se temama iz kulture, umjetnosti te dječjeg razvoja.
Nekoliko godina radila sam kao pisac kreativnih tekstova te asistent na programu za djecu s teškoćama u razvoju u udruzi CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.
Dio sam uredništva dječjeg magazina o stvaranju kulture Brickzine te suradnica u tiskanom i online izdanju magazina.
Napisala sam 11 knjiga za djecu, od kojih su serijal o medvjediću Hrkalu te serijal o Mrljeku i Prljeku postigli velik uspjeh među djecom.
Osim kao autorica, djelujem i kao prevoditeljica knjiga za djecu.
Osnivačica sam Hrkalove školice kreativnog pisanja i suosnivačica školice pisanja za djecu s teškoćama u čitanju i pisanju Superjunaci pišu, koju vodim u suradnji s logopedinjom Martinom Labaš Batković.
Godinama pronalazim načine kako djeci i mladima s teškoćama u razvoju približiti priču pa sam s književnim programom Čarapica Pričalica obilazila rehabilitacijske ustanove diljem Hrvatske, a i danas održavam programe senzoričkog pripovijedanja djeci u Dnevnom centru za rehabilitaciju Mali dom, u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak te u knjižnicama i školama s posebnim odjeljenjima.
Čitanje i ljubav prema pričama potičem na interaktivnim književnim druženjima s djecom koje često održavam u knjižnicama, školama, vrtićima te na dječjim festivalima diljem Hrvatske.
Od dodatnih edukacija za rad s djecom izdvojila bih tečaj hrvatskog znakovnog jezika, stručnu radionicu medijske i filmske pismenosti udruge Bacači sjenki pod vodstvom Borisa Bakala, radionicu Odgoj srcem – povezujuće i smirujuće aktivnosti za djecu, Kreativnog centra Košnica, edukaciju Različiti pristupi terapeutske igre u radu s djecom s teškoćama u razvoju, centra Proventus, edukaciju Ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji, Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta, radionicu Korištenje vizualne podrške u radu s djecom na spektru autizma (Puteljak) te dugogodišnje pohađanje dramskih radionica u Gradskom kazalištu mladih Split te u kazalištu Playdrama u Splitu.
Od 2013. godine članica sam Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a od 2019. vlasnica obrta Piskinja u kojemu se bavim podukom djece i pisanjem sadržaja.


Knjige za djecu

 • Pjegava Iva (Evenio, 2012.)
 • Brbljava Iva (HDKDM, 2013.)
 • Hrkalo (Evenio,2013.) ( 2.izdanje: Naša djeca, 2015.)
 • Doktor Crveni Nos (Crveni nosovi-klaunovidoktori, 2013.)
 • Hrkalo i Kamilica (Evenio,2014.) (2. izdanje:Naša djeca, 2015.)
 • Hrkalo i Drijemalo (Evenio 2014.) (2.izdanje: Naša djeca, 2015.)
 • Čarapica Pričalica (HDKDM, 2014.)
 • Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak (Evenio, 2018.)
 • Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju (Evenio, 2018.)
 • Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan (Evenio, 2018.)
 • Tonka će sutra (Semafora, 2018.)
 • Mrljek i Prljek na zbrčkanome prespavancu (Evenio, 2020.)