Kreativne igre koje olakšavaju stvaranje priča

Kreativne igre koje djeci pomažu u razumijevanju strukture priče te ih inspiriraju u pronalasku ideja i stvaranju likova.

Na tromjesečnom programu kreativnog pisanja Ups! Upao sam u priču sa školarcima često koristim razne dramske i jezične igrice koje im pomažu u razumijevanju strukture priče te ih inspiriraju u pronalasku ideja i stvaranju likova.

Ovo su neke od kreativnih igara koje možete isprobati s djecom koja samostalno čitaju i pišu. Ako imate mlađe dijete koje voli smišljati priče, igre prilagodite djetetovoj dobi i koncentrirajte se na pripovijedanje umjesto na pisanje priča.

Kockice pričalice

Djeca vole kockice pričalice jer su one, prije svega, zabavna igra. Svaka strana kockice ima naslikan jedan pojam, a igra se može koncipirati na razne načine. Bacajući kockicu po kockicu, djeca otkrivaju pojmove i pokušavaju ih povezati u suvislu priču. Kockice pričalice korisne su jer djeca uz njih vježbaju pamtiti elemente priče i uče pratiti radnju, slušati svoje, ali i tuđe ideje i prihvaćati ih. Mlađoj djeci ponekad znaju stvoriti frustraciju jer mogu biti ograničavajuće, pogotovo ako se zaredaju nepovezani i apstraktni pojmovi koje je djeci teško udružiti u priču.

*Ako niste u prilici nabaviti kockice pričalice, sami možete izraditi kamenčiće brbljavčiće (oslikajte kamenčiće ili ih polijepite sličicama te ih pohranite u vreću iz koje će ih djeca izvlačiti prilikom stvaranja priče), a možete se poslužiti i memory sličicama.

Brbljave staklenke

Ako nemaju tu sreću da su njihovi učitelji kreativni i otvoreni, velik broj školaraca pisanje priča poistovjećuje s dosadnjikavim školskim sastavcima i prožvakanim temama. Teme koje se ponavljaju još od školovanja naših baka, nisu nimalo motivirajuće i ruše ugled pisanju kao zabavnom hobiju. Upravo je zbog toga djeci ponekad teško osmisliti o čemu zapravo žele pisati. Nije im jednostavno otkačiti školski način razmišljanja i osloboditi maštu. Podržite ih pomoću brbljavih staklenki.

Na papiriće ispišite različite teme, što neobičnije to bolje.

Primjer:

Tema br.1.: Jutros sam se probudio kao banana

Tema br.2.: Čudovište ispod mojeg kreveta

Tema br.3.: Moj čudnovati izum

Papiriće s temama preklopite i pohranite u staklenku. Staklenki nadjenite neko ime kao npr. brbljava staklenka, kućica za priče, maštovita staklenka, čudesna staklenka i sl. Svakog dana dijete može izvući temu dana te se njome inspirirati za pisanje priče. Kad se dovoljno oslobodi, predložite djetetu da samo osmisli teme o kojima želi pisati i pohrani ih u staklenku.

Kartice objašnjavalice

Djeci koja nisu preveliki ljubitelji čitanja možda će zatrebati mali poticaj za usvajanje novih riječi. Širenje vokabulara postaje prava igra uz kartice objašnjavalice na koje djeca uglavnom dobro reagiraju. Kartice možete izraditi kod kuće i s njima se igrati na više načina.

Jedan od načina je da na nekoliko kartica ispišete nešto apstraktnije riječi koje je dijete možda negdje čulo, ali nije još uvijek usvojilo u svoj rječnik. Na ostatak kartica ispišete objašnjenja riječi, a dijete onda mora povezati riječi s njihovim objašnjenjima. U obzir dolaze sve vrste riječi, u skladu s djetetovom dobi.

Djetetu koje je već ovladalo čitanjem, pisanjem i razumijevanjem teksta, možete predložiti da samostalno izradi svoje kartice objašnjavalice na način da odabere nekoliko svakodnevnih riječi, ali da njihovo objašnjenje bude neobično.

Primjer:

Riječ: Jabuka

Objašnjenje: Slatkokisela kućica malog crva. Može biti crvena, zelena ili žuta.

Malim kreativcima uvijek možete ponuditi i opciju u kojoj sami izmišljaju riječi i njihova objašnjenja.

Osobne kartice likova

Izrada osobnih kartica likova podjednako je korisna i za samostalno kreiranje likova, ali i za bolje upoznavanje likova nakon pročitane knjige. Izradite djeci (ili im predložite da sami izrade) obrazac u kojemu će nacrtati lika (svojeg ili tuđeg) te ispod slike napisati njegove osobne podatke, ali i zanimljivosti iz njegova života, njegove navike, mane, vrline i sl. Cilj je ispisati što više informacija o liku kako bi on postao stvarniji i bliži djetetu.

Priča iz obiteljskom foto albuma

Iz obiteljskog albuma (ako još uvijek postoje oni koji razvijaju obiteljske fotografije) izvucite sliku iz ranog djetinjstva vašeg djeteta ili neku vašu sliku iz davnih dana. Poželjno je da na slici bude više ljudi i da je situacijska. Predložite djetetu da ispriča ( i to, naravno, oblikuje u priču) što se na slici dogodilo.

Ako dijete već ima svoj mobitel, predložite mu da sam napravi neku fotografiju i o njoj napiše priču.

Pliva patka preko Save…

Još nekoliko godina i vrlo je moguće da djeca neće imati pojma što je pismo, razglednica ili tiskana čestitka. Njihovi načini komunikacije apsolutno su prerasli poštu, barem onu fizičku. Ipak, dijete možete pridobiti na pisanje pisma ili razglednice tako što ćete mu ponuditi da napiše pismo svom omiljenom znanstveniku, povijesnoj ličnosti, glavnom junaku iz crtića, knjige, stripa…

Možda i nekom izmišljenom biću koje baš nikako ne razumije mobitele, Snapchate ni YouTube već samo pisanu riječ. Temu neka odabere samostalno ili mu je možete ponuditi.

Izdavačka kuća u dnevnom boravku

Na internetu su dostupni programi pomoću kojih djeca mogu objaviti svoju knjigu ili slikovnicu. Ipak, takvo izdavaštvo ne može se mjeriti s nakladničkom kućom iz dnevnog boravka te izradom vlastite slikovnice, stripa, romana ili enciklopedije uz pomoć bojica i flomastera, izrezanih likova iz časopisa, šljokica i klamerice.

Izraditi knjigu zaista je projekt kojemu se treba posvetiti, a trud se isplati jer djetetova priča tada zaista dobiva jednu drugu dimenziju.

Naučite djecu da u pisanju uživaju

Potaknite djecu da pišu rukom. U bilježnicama i na papirima. Neka tipkaju na gadgetima, tipkat će na budućim poslovima, tipkat će uvijek i svugdje, ali za svoj gušt, neka pišu olovkom.

I neka brišu, neka zamrljaju papir i zgužvaju ga. Neka se isfrustriraju što nemaju ideju i neka se razvesele kad im ideja skoči na glavu. Neka pišu kao da se igraju ili kao da crtaju.

Naučite ih da u pisanju uživaju.

Jelena Pervan

primajte novosti o radionicama

Prijavi se na newsletter i primaj novosti o radionicama