Pisanje priča djecu opušta i ohrabruje

Kreativno pisanje je oslobađajuće jer djeci olakšava izražavanje emocija i pomaže im u razrješavanju konflikata.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Djeca priče uglavnom poistovjećuju s opuštanjem i utjehom, posebno ako su im roditelji, bake ili djedovi čitali priče u ranom djetinjstvu ili prije spavanja.

Već u tom razdoblju, pokazuju interes za sudjelovanjem u priči, mijenjanjem završetka, uključivanjem novih likova u priču i stvaranjem vlastite priče.

Pisanje djetetu pomaže u razumijevanju izazovnih situacija

Kreativno pisanje djeci daje prostor za izmišljanje i stvaranje te im pomaže zaviriti u vlastitu maštu. Pisanje je oslobađajuće jer djeci olakšava izražavanje emocija. Ponekad je zbunjujuće i teške emocije lakše osloboditi uz pomoć lika iz priče pa nije rijetkost da djeca, u procesu pisanja priče, osvijeste i sami sebi razjasne nešto što ih tišti u svakodnevnom životu. Pisanje priče djetetu može pomoći u razrješavanju konflikata jer u priči može preuzeti kontrolu nad radnjom i sam osmisliti rješenje nelagodne situacije dok mu se u stvarnom životu to može učiniti nerješivim. Priča mu otvara mogućnost za smišljanjem i nekih alternativnih rješenja problema koje može primijeniti u svakodnevnom životu, u školi, u odnosima s drugima.

Pisanje djetetu pomaže u poslagivanju misli, praćenju radnje, u fokusiranju te u osvještavanju detalja.

Pisanje, kao i ples, može biti predivan hobi

Radionica Ups! Upao sam u priču

Stvarajući karaktere likova u priči, dijete uči promatrati ljude u svojoj okolini, prepoznavati njihove karakterne osobine i ponašanja te izgrađivati stav o svojem i tuđim ponašanjima.

Pisanje je školarcima najčešće asocijacija na zadaće iz hrvatskog jezika, ali kreativno pisanje je, kao i slikanje, modeliranje ili plesanje, umjetnost i hobi kojim se djeca mogu baviti i van školskih klupa i to uz mnogo veću slobodu i bez pritiska od ocjenjivanja i kritiziranja vlastitog uratka.

Tromjesečni progam Ups! Upao sam u priču školarce upoznaje s kreativnim tehnikama koje će ih osnažiti da pronađu svoj glas i nadahnuti da svoje raspršene misli pretvore u priče kojima će se ponositi.

U malim grupama i opuštenoj atmosferi, djeca će istraživati značajke vlastitog stila, razvijat će likove, književnu radnju, atmosferu i učiti kako nam pisanje može pomoći izraziti vlastite emocije, ali i suosjećati s drugačijima od nas. Kroz literarne i dramske igre osnaživat će svoj vokabular, upoznati najučestalije pripovjedne tehnike, zakoračiti u elementarnu medijsku pismenost, naučiti vrednovati književni tekst te se opustiti uz igru i dobru priču.

Za više informacija o radionicama Kuće od priča prijavite se na newsletter OVDJE.

Jelena Pervan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

primajte novosti o radionicama

Prijavi se na newsletter i primaj novosti o radionicama