Pisanje priča djecu opušta i ohrabruje

Kreativno pisanje je oslobađajuće jer djeci olakšava izražavanje emocija i pomaže im u razrješavanju konflikata.

Djeca priče uglavnom poistovjećuju s opuštanjem i utjehom, posebno ako su im roditelji, bake ili djedovi čitali priče u ranom djetinjstvu ili prije spavanja.

Već u tom razdoblju, pokazuju interes za sudjelovanjem u priči, mijenjanjem završetka, uključivanjem novih likova u priču i stvaranjem vlastite priče.

Pisanje djetetu pomaže u razumijevanju izazovnih situacija

Kreativno pisanje djeci daje prostor za izmišljanje i stvaranje te im pomaže zaviriti u vlastitu maštu. Pisanje je oslobađajuće jer djeci olakšava izražavanje emocija. Ponekad je zbunjujuće i teške emocije lakše osloboditi uz pomoć lika iz priče pa nije rijetkost da djeca, u procesu pisanja priče, osvijeste i sami sebi razjasne nešto što ih tišti u svakodnevnom životu. Pisanje priče djetetu može pomoći u razrješavanju konflikata jer u priči može preuzeti kontrolu nad radnjom i sam osmisliti rješenje nelagodne situacije dok mu se u stvarnom životu to može učiniti nerješivim. Priča mu otvara mogućnost za smišljanjem i nekih alternativnih rješenja problema koje može primijeniti u svakodnevnom životu, u školi, u odnosima s drugima.

Pisanje djetetu pomaže u poslagivanju misli, praćenju radnje, u fokusiranju te u osvještavanju detalja.

Pisanje, kao i ples, može biti predivan hobi

Radionica Ups! Upao sam u priču

Stvarajući karaktere likova u priči, dijete uči promatrati ljude u svojoj okolini, prepoznavati njihove karakterne osobine i ponašanja te izgrađivati stav o svojem i tuđim ponašanjima.

Pisanje je školarcima najčešće asocijacija na zadaće iz hrvatskog jezika, ali kreativno pisanje je, kao i slikanje, modeliranje ili plesanje, umjetnost i hobi kojim se djeca mogu baviti i van školskih klupa i to uz mnogo veću slobodu i bez pritiska od ocjenjivanja i kritiziranja vlastitog uratka.

Tromjesečni progam Ups! Upao sam u priču školarce upoznaje s kreativnim tehnikama koje će ih osnažiti da pronađu svoj glas i nadahnuti da svoje raspršene misli pretvore u priče kojima će se ponositi.

U malim grupama i opuštenoj atmosferi, djeca će istraživati značajke vlastitog stila, razvijat će likove, književnu radnju, atmosferu i učiti kako nam pisanje može pomoći izraziti vlastite emocije, ali i suosjećati s drugačijima od nas. Kroz literarne i dramske igre osnaživat će svoj vokabular, upoznati najučestalije pripovjedne tehnike, zakoračiti u elementarnu medijsku pismenost, naučiti vrednovati književni tekst te se opustiti uz igru i dobru priču.

Za više informacija o radionicama Kuće od priča prijavite se na newsletter OVDJE.

Jelena Pervan

primajte novosti o radionicama

Prijavi se na newsletter i primaj novosti o radionicama