Zabavna aktivnost koja potiče djecu na stvaranje priča

Ima li vaše dijete bilježnicu svaštaricu?

Iza ovog neobičnog naziva krije se obična bilježnica koju dijete uređuje i puni sadržajima koji ga vesele, samostalno ili uz vašu kreativnu podršku i prijedloge.

Bilježnica svaštarica uzela je najbolje od dnevnika i od spomenara, a ostavila dovoljno slobode da svako dijete može odlučiti što će s njom napraviti. Kad im se ne piše, u nju mogu crtati, kad im se ne crta, mogu črčkati ili lijepiti, dijeliti je s prijateljima ili čuvati samo za sebe.

Bilježnice svaštarice dobra su zabava za svu djecu predškolske i školske dobi, a jednostavna i zanimljiva aktivnost za djecu koja ne vole pisati ili imaju teškoće u pisanju.

Istraživanje i čuvanje uspomena

Bilježnica svaštarica djetetu pomaže u sakupljanju uspomena, ali i u istraživanju vlastitog svijeta. Ispunjavanje njezinih stranica potiče dijete na promatranje svega što se oko njega događa i uočavanje drugačijeg, posebnijeg i jedinstvenog. Nečeg što želi biti sačuvano u vremenu.

Posebna je njezina snaga kad je u pitanju suočavanje s nekom izazovnom situacijom koju dijete teško uspijeva proraditi samo sa sobom. Svaštarica može poslužiti kao dobar sugovornik s kojim dijete može podijeliti problem, bilo riječima, crtežom ili kombinacijom koja mu najbolje odgovara.

Teme mogu biti u potpunosti po izboru djeteta, a mlađe školarce i predškolce možete potaknuti na istraživanje zadanih tema.

Svaštarice se tako mogu baviti isključivo prirodom, putovanjima, knjigama ili svime pomalo.

I mlađa djeca koja tek uče pisati mogu, uz malu pomoć roditelja, bilježiti svoja zapažanja i važne trenutke.

Smanjuje otpor prema pisanju

Bilježnice svaštarice odlična su prilika za usvajanje novih riječi te razvoj kreativnog razmišljanja. Pisanje djeca često vezuju uz školu i moranje, a svaštarica im daje prostor da pišu onoliko koliko žele, kada žele i što žele. Samim time ona je odličan pomagač u smanjivanju otpora prema pisanju i dobar vodič za ulazak u vlastiti unutarnji svijet.

Djetetu možete postaviti nekoliko neobičnih pitanja koja će ga potaknuti na razmišljanje te istraživanje, a dijete svoje odgovore može prikazati u obliku teksta, stripa, slike ili na neki svoj način.

  • Zašto životinje imaju rep, a ljudi nemaju?
  • Kako kvasac podiže tijesto?
  • Zašto breskva ima dlake?
  • Također, možete mu predložiti da nacrta sve što je taj dan jeo, od doručka do večere ili da nacrta i opiše sve što je danas vidio, a da je bilo plave boje.
  • Predložite mu da iz časopisa izreže lik čovjeka ili životinje te ga zalijepi u svaštaricu, a onda s njim napravi intervju na temu po izboru.
  • Zajedno izmislite neku novu riječ i neka je dijete nacrta i opiše njezino značenje.
  • Odredite dan u tjednu koji će biti naopaki dan odnosno IKAPOAN NAD i potaknite dijete da se poigra te taj dan piše i crta s nedominantnom rukom.
  • Možete odabirati i riječi dana koje će onda diktirati teme za ispunjavanje svaštarice.

Mogućnosti su brojne i svako dijete može pronaći nešto za sebe.

Važno je da svaštarica bude užitak, nikako ne radna bilježnica za vježbanje matematike ili jezika. Za takvo nešto nadležne su druge bilježnice.

Djeca je mogu, ali i ne moraju puniti svaki dan. Ritam popunjavanja neka određuju sami jer jedino će na taj način uživati stvarajući je.

Nekoj će djeci trebati pomoć u smišljanju ideja, nekima će to dolaziti prirodno, ali vjerujem da svatko u njoj može pronaći komadić praznog prostora koji je spreman čuti i sačuvati ono što će jednog dana biti lijepa uspomena na djetinjstvo.

Jelena Pervan

*Ovaj je tekst prvi put objavljen u magazinu Brickzine.hr

primajte novosti o radionicama

Prijavi se na newsletter i primaj novosti o radionicama